Pickling / Passivating

Het op één locatie onderbrengen van beitsen en eventueel chemisch passiveren van roestvrijstaal heeft vanzelfsprekend belangrijke voordelen voor de prijs, de kwaliteit en de levertijd. Op onderstaande foto is onze beitsafdeling te zien.

 

De belangrijkste reden om roestvaststaal te beitsen is het verwijderen van lasverkleuringen en de verwijdering van vreemd ijzer waardoor corrosieweerstand van het metaal volledig wordt hersteld.

 

Roestvaststaal heeft een zeer breed toepassingsgebied in verschillende sectoren van de industrie. Roestvaststaal wordt met name ingezet vanwege de specifieke corrosie werende eigenschappen die het metaal bezit. Deze corrosiebestendigheid is het gevolg van het natuurlijk vermogen van roestvast staal van het vormen van een beschermde oxidehuid. Deze oxidehuid is echter uitermate dun en dus erg kwetsbaar.

 

Veel behandelingen die het roestvaststaal ondergaat in de constructiefase en soms ook in de transportfase, kunnen tot beschadiging van de oxidehuid leiden. Het gevolg is dat het roestvaststaal zijn corrosiebestendigheid verliest en (corrosie) schade, afhankelijk van de gebruikstoepassing, kan ontstaan. De belangrijkste bronnen van corrosieschade zijn:

  • Verkleuringen in de warmte beïnvloede zone na lassen of warmtebehandeling
  • Vreemd ijzer, ijzercontaminatie als gevolg van schuren, slijpen, zetten enz.

Beitsen na de constructiefase verwijdert chroomverwarmde zones en vreemd ijzer, herstelt de corrosiebestendigheid en brengt deze weer volledig terug naar het oorspronkelijke niveau van het basismateriaal.