in gesprek met

Joran

Vandaag bevind ik mij bij VGI-Willems, waar ik in gesprek ben met twee bijzondere individuen die via Werken in de Kempen een baan hebben weten te bemachtigen. Joran (18), de eerste die ik spreek, deelt een inspirerend verhaal over hoe hij zijn weg naar dit bedrijf heeft gevonden. In dit artikel staat zijn verhaal centraal, een pientere jongeman die zonder enige formele diploma’s in de wereld van programmeren is begonnen. Ja, je leest het goed!

Vacatures > In gesprek met > Joran

Allereerst, hoe komt het dat je besloten hebt om zo jong al aan het werk te gaan en te stoppen met school?

“Ik heb eerst mijn HAVO gehaald, daarna vond ik het erg lastig om een keuze te maken betreffend wat ik wilde leren. Ik startte met de opleiding Automotive maar voelde al snel dat dit niet de manier was voor mij om te leren.” Joran vertelt me dat hij in zijn vrije tijd vaak snel leert als hij er maar passie voor heeft, maar school was niet de manier voor hem. Iets waarin ik me wel herken. Van het vastgrijpen in een project wat je echt interessant vindt, leer je vaak veel meer.

Toen je besloot te stoppen met school, hoe heb je dat aangepakt?

“Ik ben naar Werken in de Kempen gegaan met mijn verhaal. Ik wist dat ik iets technisch wilde doen.” Zijn enige vereiste was dat ik niet de hele dag repetitief werk wilde doen. Onze recruiter Kristel constateerde dat dit hem inderdaad zou gaan vervelen en dat Joran wel wat uitdaging nodig had. Kortom: projecten waar hij zich net zo goed in vast kan bijten als dat hij in zijn vrije tijd doet.

Je werd door recruiter Kristel voorgesteld bij VGI-Willems, hoe verliep het daar?

“Ik was heel blij dat het gesprek een open insteek had. We zijn een rondje door de fabriek gaan maken en daar bleven we wat langer hangen bij het programmeren.” VGI zag dus ook snel dat Joran hier enthousiast van werd. Wat ons betreft is er niks mooier dan iemand die goed op zijn plek zit.

Joran vindt het dan ook goed dat er bedrijven zijn die verder kijken dan naar het CV, “Ik denk dat het goed is als bedrijven meer de tijd nemen tijdens een sollicitatiegesprek. Wanneer ze langer om tafel zitten komen ze verder dan alleen de opleiding en werkervaring. Ze kunnen op die manier de persoon beter leren kennen, zien of het een match is en ontdekken wat ik écht allemaal kan.” Wij zijn het absoluut met Joran eens. Vaak is er zo veel meer dan het CV en kan het gesprek écht aangaan het verschil maken.

Wat doe je nu precies bij VGI-Willems, en heb je voldoende uitdaging?

“Ik maak de juiste kant- en lasprogramma’s, de Autodesk Inventor 3D tekeningen worden gemaakt en ik maak hier een hoop aanpassingen met CAD/CAM Radan zodat het goed geproduceerd kan worden.” Zo vertelt hij dat hij ervoor moet zorgen dat de orders voor de rvs-lasplaten op tijd en zo optimaal mogelijk zijn, met zo min mogelijk materiaalverlies. Hier komen veel dingen bij kijken zoals hitte verdelingen en te lange afranden voor de laser kunnen ervoor zorgen dat de machine afslaat.

“Ik ben blij dat ik bij VGI niet onderaan heb hoeven te beginnen, hierom heb ik de uitdaging die ik nodig heb.” Het valt me op dat Joran vertelt alsof hij er al jaren werkt. Echter, begint hij net aan zijn derde maand bij VGI. “Ik ga elke dag met zoveel plezier naar mijn werk.”

Lees ook het verhaal van

Job
Teamleider finishing
Niels
Teamleider expeditie