Beitsen / Passiveren

Het op één locatie onderbrengen van beitsen en eventueel chemisch passiveren van roestvrijstaal heeft vanzelfsprekend belangrijke voordelen voor de prijs, de kwaliteit en de levertijd.

RVS Beitsen

De belangrijkste reden om roestvaststaal te beitsen is het verwijderen van lasverkleuringen en de verwijdering van vreemd ijzer waardoor corrosieweerstand van het metaal volledig wordt hersteld.

Roestvaststaal heeft een zeer breed toepassingsgebied in verschillende sectoren van de industrie. Roestvaststaal wordt met name ingezet vanwege de specifieke corrosie werende eigenschappen die het metaal bezit. Deze corrosiebestendigheid is het gevolg van het natuurlijk vermogen van roestvast staal van het vormen van een beschermde oxidehuid. Deze oxidehuid is echter uitermate dun en dus erg kwetsbaar.

Voorkom corrosieschade

Veel behandelingen die het roestvaststaal ondergaat in de constructiefase en soms ook in de transportfase, kunnen tot beschadiging van de oxidehuid leiden. Het gevolg is dat het roestvaststaal zijn corrosiebestendigheid verliest en (corrosie) schade, afhankelijk van de gebruikstoepassing, kan ontstaan. De belangrijkste bronnen van corrosieschade zijn:

  • Verkleuringen in de warmte beïnvloede zone na lassen of warmtebehandeling
  • Vreemd ijzer, ijzercontaminatie als gevolg van schuren, slijpen, zetten enz.

RVS passiveren

Beitsen na de constructiefase verwijdert chroomverwarmde zones en vreemd ijzer. Het proces wat erna komt, wordt passiveren genoemd. Passiveren zorgt via een behandeling met o.a. salpeterzuur voor het herstel van de beschermende laag van RVS. Dit proces brengt de corrosiebestendigheid weer volledig terug naar het oorspronkelijke niveau van het basismateriaal, waardoor corrosie niet meer kan ontstaan.